Як подолати страх водіння: прості поради водіям-новачкам

Як подолати страх водіння: прості поради водіям-новачкам

Закінчення автошколи – подія радісна та хвилююча. Але часто буває, що початківці водії відчувають страх перед водінням, і якщо кожен ваш виїзд супроводжується жахом, від цього треба позбуватися. Бояться всі, ви не один такий особливий. Страх необхідний, завдяки йому людина дотримується обережності, а значить, зберігає собі життя. Але для водіння потрібно вміти долати подібні емоції. Насамперед, треба зрозуміти, чому ви боїтеся.

Чому процес водіння лякає

  • Невпевненість у собі. Людина недооцінює свої можливості та здібності, їй здається, що вона не пам’ятає правил, знаків, може зробити щось не так.
  • Страх відповідальності. Ніхто не хоче потрапити в ДТП, збити людину, не впоратися з керуванням.
  • Відсутність досвіду. Якщо крім автошколи ви ніколи не пробували водити, природно виїжджати на вулиці міста одному, без підтримки інструктора, страшно.
  • Негативний досвід. Якщо ви коли-небудь ставали учасником ДТП або бачили жахливу аварію, знаходження на дорозі навколо безлічі машин оживляє страшні спогади і викликає легку паніку.
  • Небажання сваритися і лаятися з іншими водіями, адже на вулицях багато хамів.

Всі більш дрібніші автомобільні страхи (не зможу правильно припаркуватися, не зможу роз’їхатись із попуткою, боюся заглохнути на перехресті, тощо) иписуються в перераховані вище категорії.

Насправді, цю боязнь не так складно подолати, якщо цілеспрямовано працювати зі своїм страхом. Тільки в дуже складних випадках, наприклад, після серйозних аварій або глибинних страхів, що йдуть з дитинства, може знадобитися професійна допомога психолога.

Навчитися спокійно і холоднокровно сидіти за кермом, отримувати задоволення від їзди можливо. Треба просто спробувати.

Боремося зі страхом: практичні прийоми

Напрацьовуємо досвід. Спокійно їздити у вас вийде тільки тоді, коли всі рухи будуть доведені до автоматизму. Тому практикуйтеся, як можна частіше. Для початку спробуйте невеликі маршрути – до магазину, перукарні. Поколесіть по місту в години, коли на дорогах мало машин – ввечері, наприклад. Потрібно вивчити усі свої ймовірні маршрути. Можна записатися на курси контраварійного водіння. Це не автошкола, на них вчать саме управління машиною.

Повторюємо ПДР. Тільки знання знаків, сигналів світлофора, розмітки допоможе перебороти страх, який виникає через почуття відповідальності за свої дії. Це також допоможе більш впевнено почувати себе в спілкуванні з співробітниками поліції. З інспектором вам доведеться зустрітися рано чи пізно. І щоб відстояти свою правоту в спірній ситуації, стане у нагоді наявність в салоні відеореєстратора.

Змінюємо ставлення. Не варто йти на поводу у хамів – краще пропустити водія-лихача, ніж потрапити в ДТП та ремонтувати авто. Позитивний настрій і впевненість у собі – найкращі «ліки від страху».

Коротше, тут все залежить тільки від вас, від вашої стресостійкості, здатності змінювати настрій. У будь-якому випадку досвідчені водії стверджують, що негативні емоції та страх зникнуть приблизно після 5 тисяч кілометрів, які ви наїздите самостійно. Так що практикуйтеся, перед вами весь світ з мільйонами різних доріг.

Залишити відповідь