Чому темніє масло в двигуні? Як визначити причину?

Чому темніє масло в двигуні? Як визначити причину?

Багатьох автовласників насторожує те, що масло в двигуні швидко темніє. З цим явищем стикаються як власники старих автомобілів, так і зовсім нових. Сьогодні ми спробуємо розібратися, у чому причина потемніння масла і чи можна експлуатувати такий автомобіль?

Чому темніє моторне масло?

По-перше, необхідно усвідомити, що поняття почорніле та потемніле масло – це дві різні речі. У двигунів з незначним пробігом моторне масло після заливки збереже свій первісний бурштиновий або медово-коричневий колір. У всіх інших випадках «свіже» масло через деякий час неминуче потемніє. Чому темніє масло?

Багато автовласників вважають, що причинами потемнілого масла можуть бути проблеми з двигуном, або низька якість використовуваного масла. Відразу відзначимо, що дані твердження помилкові.

Для тих, хто не знає – пояснюємо: крім змащування тертьових деталей, моторне масло виконує ще й функцію очищення двигуна. Спеціальні миючі присадки, що входять до складу якісного моторного масла, розчиняють продукти неповного згоряння палива. Циркуляція масла в двигуні відбувається по замкнутому колу – масло виводиться з картера масляним насосом, і під тиском подається по масляних каналах до всіх вузлів, після чого знову стікає в картер забираючи з собою всякого роду домішки, продукти згоряння палива та корозійні елементи.

Частинки сажі, що перебувають у маслі в підвішеному стані, надають маслу темного забарвлення, хоча на його експлуатаційні властивості не впливають — воно продовжує повною мірою виконувати свої функції і масло можна сміливо використовувати до настання моменту планової заміни масла.

Ще одна причина зміни кольору – старе масло, що залишається у двигуні після заміни. Незалежно від кваліфікації автослюсаря, повністю позбутися від старого масла при його заміні не вдається і всередині двигуна в будь-якому випадку залишається, як мінімум, близько 1 літра старого потемнілого масла. Свіже масло, змішавшись із залишками старого, неминуче отримає більш темне забарвлення.

Частинки сажі, що перебувають у маслі в підвішеному стані, надають маслу темного забарвлення
Частинки сажі, що перебувають у маслі в підвішеному стані, надають маслу темного забарвлення

Часто причиною потемніння масла буває низька його якість. Деякі виробники, намагаючись зменшити витрати на виробництво мастильних матеріалів, економлять на спеціальних присадках до нього. Таке масло, контактуючи з повітрям, окислюється й темніє.

Потемніє моторне масло і у випадку сильного забруднення двигуна, використання палива поганої якості або забудькуватості автолюбителя, який не змінив масляний фільтр під час заміни масла.

Більш небезпечною є ситуація, коли масло продовжує зберігати свій первісний колір після тривалого строку експлуатації. Причиною тому – не відсутність забруднень в двигуні, а низька якість моторного масла, яке просто не справляється зі своєю функцією очищення. Якщо масло залишається чистим протягом всієї експлуатації, то його постійна чистота вказує на те, що продукт не виконує функцію очищення. Якщо після нього залити якісне масло від перевірених виробників, воно швидко набуває темного забарвлення. Йому доведеться розбиратися зі всім брудом, який залишився від неякісного продукту.

Причини почорніння моторного масла

По-іншому йде справа, коли масло не темніє, а чорніє. Визначити це не складно, якщо після витирання масляного щупа залишаються чорні розводи, то це говорить про те, що масло згорає в двигуні. Найчастіше це відбувається, коли поршнева група вже достатньо зношена. Тоді ще можна відчути характерний для цієї поломки запах «гарі».

Не здетонувавші в циліндрах двигуна надлишки бензину потрапляючи в масло, змінюють склад і роблять його непридатним до подальшого використання. Разом з цим спостерігається зниження потужності двигуна, підвищення витрати палива та більш інтенсивний знос двигуна. У цьому випадку рекомендуємо задуматися про ремонт.

Так само, причиною почорніння може бути і перегрів масла в двигуні. При неправильно обраній в’язкості та частій експлуатації на високих обертах, масло працює на межі своїх можливостей і починає закипати. При високій температурі масло розчиняє в собі всі шкідливі домішки, у результаті чого, колір масла може ставати чорним, а не темним. Подальша експлуатація на такому маслі недоцільна, так як воно не тільки не володіє очисними властивостями, але і навпаки, може призвести до несправності масляного насоса та інших агрегатів.

Занадто чорне моторне масло — ознака що з автомобілем щось не так.
Занадто чорне моторне масло — ознака що з автомобілем щось не так.

Головне запам’ятати, що темний колір масла (але не чорний) – ще не привід для тривоги. Якщо тиск масла та його рівень у системі змащення залишаються в межах норми, двигун не перегрівається та не спрацьовує датчик Check Engine, продовжуйте експлуатацію автомобіля, пам’ятаючи про планову заміну моторного масла, яка у різних автомобілів становить від 5 до 20 тис. км.

Виявивши ж на щупі замість масла густу чорну масу або рідку масляну емульсію, негайно вирушайте в сервісний центр – двигун вашої машини потребує невідкладної діагностики та подальшого ремонту.

2 comments

  • Меняю масло в авто через каждые 6000 -7 000 км. Все отлично. Рекомендую всем так и менять.

  • Нужно отличать потемнение и почернение масла. Если просто потемнение, то это нормально, а вот причиной почернения может быть перегрев масла в двигателе

Залишити відповідь