Що таке об'єм двигуна і на що він впливає

Що таке об’єм двигуна і на що він впливає?

Як відомо, автомобілі бувають різними. Мова йде не тільки про різних виробників, але і про технічні характеристики моделей. Одним з основних параметрів, на який одразу ж звертають увагу ті, хто хоча б трохи розбирається в техніці, є об’єм двигуна автомашини. У одних моделей він ледве досягає одного літра, в інших – перевищує три або навіть п’ять літрів – це якщо розглядати тільки легкові моделі. Перевіривши, як йдуть справи з цим показником у вантажівок, легко можна переконатися, що в них об’єми двигунів ще більші! Що ж таке об’єм двигуна і на що він впливає?

Як працює автомобільний двигун?

Для початку, щоб було зрозуміліше, про що піде мова, давайте розглянемо, як відбувається робочий процес в автомобільному двигуні, і за рахунок чого машина може рухатися.

Уявіть собі замкнену камеру, в якій одна стінка є рухомим поршнем. Туди через спеціальний патрубок помістили суміш палива (бензину) та повітря, а потім підпалили її за допомогою спеціального пристрою – свічки запалювання. Суміш миттєво спалахує і згорає, по суті – вибухає. Розпечений газ, що утворився в результаті згоряння, штовхає поршень.

Із зворотного боку поршень прикріплений до колінчастого валу, через який сила поштовху передається на колісну вісь, що приводить автомобіль в рух. Чим більше згорить палива, тим сильнішим буде поштовх.

Відповідно, велика камера згорання забезпечить більшу потужність двигуна, ніж маленька. Це, звичайно, дуже спрощене пояснення, на практиці на потужність впливає безліч факторів.

Що таке об’єм двигуна?

Камера, де згоряє паливно-повітряна суміш, іншими словами називається циліндром двигуна. У сучасних автомобільних двигунах цих циліндрів (камер циліндричної форми) зазвичай кілька – чотири, шість, вісім чи навіть дванадцять.

Об’єм двигуна визначається як сумарний об’єм усіх циліндрів, або ж як об’єм одного циліндра, помножений на їх кількість. Об’єм одного циліндра визначається в момент, коли поршень опущений до упору, в саму нижню точку. Об’єм двигуна може бути виражений в кубічних сантиметрах або в літрах (літраж автомобіля).

Як класифікуються авто по об’єму камери згоряння?

Автомобільні виробники в наш час пропонують сотні моделей, що розрізняються за об’ємом двигуна.

Для того, щоб споживачу було легше орієнтуватися у цьому розмаїтті, була прийнята наступна класифікація, що умовно поділяє всі автомашини легкового класу на чотири основних групи:

  • з об’ємом двигуна до 1,1 літра – мікролітражні авто;
  • з об’ємом двигуна від 1,2 літра до 1,7 літра – малолітражні авто;
  • з об’ємом двигуна від 1,8 л до 3,3 літра – середньолітражні авто;
  • з об’ємом двигуна більше 3,5 літра – великолітражні авто.

Крім того, існує кореляція між обсягом двигуна і класом автомобіля.

  • Клас B оснащується двигунами з об’ємом 1,0 – 1,6 літра;
  • Клас C оснащується двигунами 1,4 – 2,0 літра;
  • Клас D оснащується двигунами об’ємом 1,6 – 2,5 літра;
  • Клас Е оснащується двигунами об’ємом більше 2,0 літра.

Оскільки від об’єму двигуна безпосередньо залежить його споживання палива, плануючи покупку машини, необхідно заздалегідь вирішити, авто якого класу і якого літражу буде найбільш підходящим.

Як правило, для поїздок по міських вулицях вибирають економічні мікро та малолітражні машини. Якщо ж у планах майбутнього власника присутні протяжні поїздки і навіть далекі подорожі, краще звернути увагу на авто з двигунами середнього та великого об’єму.

Особливості експлуатації великолітражних автомобілів

У порівнянні з двигунами малого літражу великолітражні мотори відрізняються більшою м’якістю роботи і менш помітним зносом, так як їм набагато рідше доводиться працювати на межі потужності. Максимум можливостей двигун з великою камерою згоряння видає тільки в тому випадку, коли бере участь у перегонах, тобто у спортивних змаганнях.

При їзді в нормальному режимі у двигуна зберігається запас потужності, тому він не працює на знос. Споживання палива, звичайно, залишається вищим, ніж у малолітражних двигунів, однак його можна знизити, правильно відрегулювавши коробку передач.

Потужний двигун, який рідко експлуатується в жорсткому режимі, здатний «накрутити» до мільйона кілометрів пробігу без необхідності капітального ремонту. Тому витрати, понесені при купівлі потужного великолітражного авто, окупаються згодом тривалою експлуатацією машини.

Залишити відповідь