Що таке КАСКО і чим це вигідно

Що таке КАСКО і чим це вигідно?

Кожен власник автомобіля намагається убезпечити своє майно від ДТП, викрадень та інших неприємних ситуацій. Відчувати себе впевнено на дорогах і не переживати за збереження транспорту дозволяє добровільне страхування КАСКО, що одержало широке поширення з масовою видачею автомобільних кредитів. Що ж таке КАСКО? І які вигоди воно приносить власнику авто?

Що таке КАСКО?

Поняття КАСКО походить від іспанського слова casco («шолом»), тобто сам термін говорить за себе – страхування захистить вас і ваш автомобіль, як шолом захищає голову.

У сучасному трактуванні КАСКО – це страховий поліс, за яким страхова компанія зобов’язується компенсувати водієві ризики у разі пошкодження майна, викрадення або угону. Страхування може бути як повним, включає всі види ризиків, так і частковим, які передбачають компенсацію за окремі види збитків.

Що таке КАСКО простою мовою?

Якщо говорити простими словами, то після покупки страхового поліса ви маєте право на отримання певної грошової суми у тому випадку, якщо ваш автомобіль украдуть, подряпають, поб’ють його шиби, викрадуть диски, інші запчастини та аксесуари.

У КАСКО входить страхування від стихійних лих, пожеж, аварій на дорогах і інших неприємностей. Якщо при ДТП винуватець зникне з місця події, ви все одно отримаєте виплати за будь-які пошкодження вашого транспорту.

Оформленням КАСКО займаються приватні страхові агентства, що пропонують водіям додатково застрахувати своє життя, здоров’я або автомобільне обладнання. У кожної компанії свої тарифи і умови страхування, вибір яких багато в чому залежить від марки автомобіля, моделі, року випуску.

На розміри внеску по КАСКО можуть впливати варіанти страхування (часткове або повне), наявність франшиз (невиплачуваної частині відшкодування), а також способу виплат (без врахування чи з урахуванням зносу авто).

У чому різниця між КАСКО й ОСПЦВ (автоцивілка)?

ОСЦПВ (обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, або автоцивілка, по народному) – це обов’язкове страхування, яке необхідно провести будь-якому власникові авто, тоді як КАСКО є добровільним.

Ще одна різниця полягає в тому, що по ОСЦПВ компенсація виплачується тільки в разі шкоди, заподіяної третім особам, тобто якщо транспорт потрапив у ДТП без другого учасника, то збиток не відшкодовується. По КАСКО виплати здійснюються незалежно від ситуації.

Що буде, якщо не платити КАСКО по автокредиту?

У більшості випадків при видачі автомобільних кредитів банки зобов’язують позичальників оформляти КАСКО. Враховуючи, що цей вид страхування є досить дорогим продуктом, деякі водії не можуть або не хочуть платити щорічні внески.

У цьому випадку банк може забрати автомобіль за невиконання умов договору або нарахувати солідні штрафи і пені.

Щоб уникнути подібних ситуацій, доцільно перед оформленням кредиту підшукати банк, що не вимагає виплати КАСКО, або звернутися в страхову компанію з більш вигідними умовами страховки.

Залишити відповідь