Як самостійно купувати автомобіль? Про що питати у продавця в першу чергу?

Як самостійно купувати автомобіль? Про що питати у продавця в першу чергу?

А ви раніше купували автомобілі через інтернет? Про що ви запитували продавця під час телефонної розмови або спілкування з ним в чаті? Якщо ви цього раніше не робили, то ця стаття буде саме для вас. Дана стаття є своєрідною шпаргалкою, вона допоможе вам сформулювати необхідні головні запитання. Ви будете знати, на які аспекти потрібно буде звернути увагу в першу чергу, розмовляючи з продавцем про авто.

Отже, розпочнемо з того, що на всіх популярних сайтах з продажу вживаних автомобілів, чи власники чи посередники – перекупники, будуть намагатись виставити свій товар у найкращому вигляді, замовчуючи деякі важливі деталі: на фото, як правило, всі машини виглядають добре, практично скрізь зазначено, що був один господар, експлуатував акуратно, стан відмінний, пробігу дуже мало, тощо…

Перше наше завдання, зрозуміти хто перед нами, господар чи посередник. Зробити це дуже легко. Скопіюйте оголошення, номер телефону, вставте його в пошуковик Google і натисніть пошук. Якщо ви побачите, що це не єдине оголошення по продажі авто, де зазначений номер телефону, то перед вами напевно посередник, який займається перепродажем автомобілів з пробігом. Зараз багато автосалонів або посередників видають себе за власника. Ви також можете зрозуміти, як давно він займається посередницькою діяльністю. Якщо у «власника» безліч подібних оголошень, значить він не перший рік на ринку.

Наступне, на що слід звернути увагу, це дата розміщення оголошення. Хороші автомобілі за адекватну ціну продаються за лічені дні. Якщо оголошення висить довго, швидше за все, або ціна сильно завищена або з автомобілем щось не в порядку.

Розмова з продавцем повинна бути розпочинатись приблизно так: «Добрий день. Я телефоную з приводу оголошення про продаж автомобіля.», або  «Доброго дня! Ви продаєте машину?», після чого слід витримати паузу, не слід говорити відразу якого саме автомобіля. Власник відповість: «Так, я продаю Nissan Micra». Перекупник ж відповість: «Яка саме машина Вас цікавить?», оскільки у перекупника рідко коли буває виставлена на продаж тільки один автомобіль. Це один з простих способів відрізнити власника від перекупника.

Але, все ж таки, уточніть у продавця чи це його автомобіль чи він його перепродує. Попросіть його розповісти історію авто. Власник буде впевнено говорити, розповідаючи про подробиці. Перекупник буде знайомий з автомобілем лише в загальних рисах.
Але, все ж таки, уточніть у продавця чи це його автомобіль чи він його перепродує. Попросіть його розповісти історію авто. Власник буде впевнено говорити, розповідаючи про подробиці. Перекупник буде знайомий з автомобілем лише в загальних рисах

Деякі автосалони по продажі уживаних автомобілів використовують маленьку хитрість. На телефонні дзвінки відповідає дівчина, яка представляється власницею автомобіля. Ви радієте легкій здобичі, приходите в автосалон, але там вас зустрічає продавець, який говорить, що дівчина залишила їм автомобіль на комісію. Це робиться з метою заманити клієнтів. У таких салонах купувати небажано, адже знайомство вже почалося з обману. Як правило, в таких місцях автомобілі продаються з проблемами або ж за завищеною ціною. Тим більше, пристойна фірма не почне знайомства з клієнтом з обману.

Також, іноді перекупники представляються родичами або друзями продавця. В принципі, якщо з машиною все в порядку і ціна вас влаштовує, в цьому немає нічого страшного.

Що ще потрібно взнати у продавця авто:

  • Відразу слід запитати, який рік зазначений у технічному паспорті автомобіля. Таке питання не є випадковим. Дуже часто вказують саме дату початку експлуатації, а не рік випуску, у надії, що операції перереєстрації, покупець не подивиться у документи.
  • Уточніть скільки власників було у даного автомобіля. Що може надати продавець, оригінал технічного паспорта на автомобіль або дублікат. Чи є позначки на тех. паспорті про кредит, заставу, обмеження, тощо.
  • Запитайте, чи давно цей автомобіль у господаря. Якщо людина проїздила на машині декілька років, і потім хоче її продати, це нормально, але якщо вона пробула у продавця декілька місяців, то це має насторожити.
  • Спілкуючись з продавцем, як би між справою уточніть, чи були аварії, чи проводилися якісь ремонтні роботи на кузові. Якщо вам відповіли, що роботи на кузові не проводилися, то уточніть, чи знає він про те, проводили якісь роботи попередні власники. Якщо вам скажуть що все добре, то запропонуйте перевірити кузов спеціальним приладом. Кузов не можна залишати без уваги, це одна з найдорожчих частин автомобіля.
  • Уточніть, де проходив ТО, в сервісному центрі або ж робився своїми силами. Якщо є всі позначки ТО, значить, пробіг автомобіля документально підтверджений.
  • Слід запитати, чи потребує автомобіль ремонту, в яку суму це виллється.
  • Запитайте, чи присутній зимовий (літній), комплект гуми, чи він йде на окремих дисках. Якщо їх немає, то включіть свої витрати покупку зимової (літньої) гуми, монтаж гуми на диски.
  • Не забудьте запитати про коробку передач і двигун, чи добре вони працюють.

Щоб заощадити ваш час, відразу попросіть продавця вислати як можна більше фотографій автомобіля, зроблених з різних ракурсів, а також світлин проблемних місць, стану кузова, пошкоджень, тощо. Загалом, спробуйте дізнатися якомога більше до огляду авто.

Якщо все нормально, домовляйтеся про огляд автомобіля. Краще зробити це якомога швидше, хороші автомобілі купують швидко.

Запам’ятайте – ніколи не залишайте завдаток не побачивши машину, не переконавшись у наявності у власника всіх документів. Якщо Вас просять перерахувати завдаток до огляду автомобіля та документів швидше за все Ви спілкуєтеся з шахраєм!

Обов’язково запитайте, про можливий торг на місці. Якщо так, то у вас є шанс знизити ціну. Практично у кожного автомобіля є якісь недоліки, про які мовчить власник, але які може виявити фахівець. Вказуючи прямо на них продавцю під час огляду, можна знизити ціну.

На що звертати увагу при огляді автомобіля перед покупкою ви зможете дізнатися з наших наступних публікацій, де буде зосереджена вся сама необхідна інформація для тих хто купує автомобіль.

Залишити відповідь