Як продовжити ресурс двигуна автомобіля

Як продовжити ресурс двигуна автомобіля

Будь-який агрегат потребує хорошого догляду і регулярних профілактичних робіт. Стосується це і вашого автомобіля. Особливу увагу необхідно приділяти основному компоненту автомобіля – двигуну. Забезпечити його тривалу і безперебійну роботу можна, виконуючи рекомендації заводу, добре вивчивши його будову та особливості експлуатації. У цій статті поговоримо саме про те, як продовжити ресурс двигуна автомобіля.

Що таке ресурс двигуна

Спробуємо розібратися, що таке ресурс двигуна. В основному, в розумінні будь-якого автовласника – це напрацювання двигуна до проведення серйозного ремонту із заміною вузлів та агрегатів. Якщо звернутися до довідкової літератури, то в різних джерелах можна побачити різні визначення. Для нас важливо те, що без зняття двигуна з автомобіля, його розбирання і ремонту неможлива його подальша експлуатація. Основними ознаками того, що ресурс двигуна на межі, є те, що ми не отримуємо необхідних характеристик при експлуатації автомобіля, і витрати на подолання 100 км перевищують всі розумні межі.

Про це говоритиме підвищена витрата палива і масла, падіння тяги двигуна (неможливість подолати підйом), поява нехарактерних звуків при роботі мотора і, врешті-решт, може статися повна його зупинка з неможливістю провернути колінчастий вал. Звичайно, багато що в якісній роботі мотора залежить і від комплектуючих, з яких зібраний двигун, або від деталей, які були встановлені на двигун при проведенні ремонту.

Корисні звички, або як збільшити ресурс двигуна

Для продовження терміну служби двигуна необхідно уважно вивчити інструкцію з експлуатації даного агрегату. Запам’ятайте тимчасові показники або дистанції пробігу, коли слід проводити технічне обслуговування, тобто міняти витратні матеріали, паливні, масляний і повітряний фільтри, проводити регулювання, а при необхідності і заміну механізмів, проводити налагодження паливної системи. При наявності блоків управління потрібно контролювати їх стан, своєчасно діагностувати і усувати несправності.

Існують прості правила, які допоможуть продовжити ресурс двигуна:

  • Заправляйте автомобіль паливом відповідно до інструкції по експлуатації.
  • Контролюйте стан системи охолодження.
  • Заливайте масло, вказане виробником для даного двигуна.
  • Своєчасно проводьте заміну повітряних, паливних і масляних фільтрів.
  • Не забувайте контролювати стан газорозподільного механізму і його приводів.
Звичайно, багато що в якісній роботі мотора залежить і від комплектуючих, з яких зібраний двигун, або від деталей, які були встановлені на двигун при проведенні ремонту.
Звичайно, багато що в якісній роботі мотора залежить і від комплектуючих, з яких зібраний двигун, або від деталей, які були встановлені на двигун при проведенні ремонту.

Система охолодження

Система охолодження повинна бути заправлена відповідною охолоджувальною рідиною. Рівень її повинен бути достатнім для забезпечення надійного відведення тепла від основних вузлів і агрегатів двигуна. Не допускайте її течі. Своєчасно її усувайте. Також не пробуйте для здешевлення заливати в систему охолодження воду. Антифриз або тосол, передбачені заводом-виготовлювачем, мають змащувальні властивості, що сприяє підвищенню терміну служби водяної помпи, яка прокачує охолоджуючу рідину через двигун. При виході помпи з ладу двигун може перегрітися і навіть заклинити. Перегрів двигуна знижує ресурс роботи компресійних кілець, може привести до прогорання прокладки головки блоку циліндрів, що, в свою чергу, може викликати більш складний ремонт двигуна через потрапляння води в масло і погіршення його змащувальних властивостей (може статися задір колінчастого вала).

Заміна масла

Заливайте масло, рекомендоване виробником двигуна. Проводьте його заміну в строго встановлені заводом-виробником проміжки. Якщо автомобіль експлуатується в більш жорстких умовах (міський цикл бездоріжжя), то заміну масла робіть частіше. Двигун вам скаже «спасибі» і буде довше і надійніше працювати. При заміні масла не забувайте замінити масляні фільтри. На вибір моторного масла впливає також те, за яких зовнішніх температурних режимах експлуатується двигун.

При експлуатації двигуна в жаркому кліматі використовуйте масло не всесезонне, а на кілька одиниць вище. Його в’язкість більша, і тому змащувальні властивості краще при високих температурах. При роботі автомобільного двигуна в холодну пору року масло краще заливати зі зниженою в’язкістю. Це полегшує пуск холодного двигуна і забезпечує його надійну роботу на початковому періоді роботи двигуна через якісне прокачування масла до всіх деталей, що труться.

Якщо звернутися за порадою до виробників автомобільних масел і масляних фільтрів, то вони в один голос стверджують наступне: для автомобіля, який експлуатується з середньою інтенсивністю, важливо проводити заміну масла в двигуні не менше, ніж один раз на рік.
Якщо звернутися за порадою до виробників автомобільних масел і масляних фільтрів, то вони в один голос стверджують наступне: для автомобіля, який експлуатується з середньою інтенсивністю, важливо проводити заміну масла в двигуні не менше, ніж один раз на рік.

Заміна фільтра

Стан фільтрів в системах двигуна має важливе значення. Їх поганий стан може позначитися на якості повітряно-паливної суміші, що буде призводити до нештатних режимів роботи двигуна. Повітряний фільтр, який був несвоєчасно замінений, буде приводити до перезбагачення паливної суміші, яка, в свою чергу, призведе до нештатної роботи двигуна і, відповідно, до падіння його потужності, зниження екологічності вихлопних газів, так як вони будуть догоряти в випускному колекторі. Це буде впливати на роботу лямбда-зонда.

Увага! При роботі в запилених умовах заміну повітряного фільтра потрібно проводити частіше. Від цього залежить повнота згоряння палива, паливна економічність вашого автомобіля. Якщо несвоєчасно провести заміну паливного фільтра, то він може повністю забитися, і паливо перестане потрапляти у паливно-розподільчу систему. Це може спровокувати зупинку двигуна. Щоб паливний фільтр не виходив з ладу достроково, використовуйте для заправки сертифіковані заправні пункти.

Для стану системи мастила важливу роль відіграє своєчасна заміна масляного фільтра. Він очищає від механічних домішок масло, яке подається до сполучних деталей. Якщо масляний фільтр несвоєчасно замінити, то він може пропускати масло через редукційний клапан, не очищаючи його. В цьому випадку можуть з’явитися дефекти на поверхнях, що труться, що призведе до значного зниження ресурсу вашого двигуна.

Визначення витоку

Про стан вашого двигуна дуже багато що може сказати місце його стоянки. У багатьох посібниках пишеться, що перед поїздкою водій повинен проконтролювати рівень охолоджувальної рідини, гальмівної рідини, масла в двигуні, масла в бачку гідропідсилювача керма (якщо він встановлений на автомобілі). Але найпростіший спосіб виявити витік з будь-якої системи – це подивитися під ваш автомобіль. Наявність плям під тим чи іншим агрегатом, підтікання на маточинах коліс вам розповість про стан систем вашого автомобіля і двигуна.

Побачивши плями під машиною, вам слід відкрити капот і з’ясувати, яка з систем дала збій. При цьому потрібно провести перевірку на наявність паливно-мастильних матеріалів, охолоджуючої і гальмівної рідини, палива в системах двигуна, стан трубопроводів і надійність їх з’єднання. У місцях пошкоджень або ненадійного кріплення будуть утворюватися краплі або жирний наліт. Це буде вказувати на нещільності або пошкодження, які слід відремонтувати. Зверніть увагу! Якщо ігнорувати правила експлуатації такого складного агрегату як двигун, ресурс його роботи може скоротитися в три рази.

Наявність та якість палива

Ресурс двигуна залежить і від якості палива. Кожен двигун розрахований на певний вид палива, і заміна палива на більш дешеве, з низьким октановим або цетановим числом може негативно позначитися на процесах горіння, які відбуваються в циліндрах двигуна. Утворюватиметься нагар, відбуватиметься перегрів двигуна, прогоратимуть поршні і клапани. Слідкуйте за рівнем палива в паливному баку. При його низькому рівні сучасні електричні паливні насоси можуть виходити з ладу через перегрів.

Цілісність ременів двигуна

Своєчасно перевіряйте стан приводних ременів або ланцюга, їх натяг, і відповідно до вимог інструкції з експлуатації проводьте їх заміну. Пам’ятайте про необхідність проведення регулювання зазорів клапанів. Якщо у вас стоять автоматичні компенсатори зазору, то перевіряйте їх стан.

Щоб продовжити життя двигуну, ви повинні слідувати інструкції заводу-виробника і регулярно проводити ТО, при яких необхідно своєчасно і в повному обсязі здійснювати заміну витратних матеріалів для всіх систем і вузлів двигуна, а також виявляти несправності, запобігши поломці дорогого обладнання.

Залишити відповідь