Як ремонтуються литі диски

Як ремонтуються литі диски

Виявляється, не тільки якісний шиномонтаж важливий для того, щоб колеса були безпечні та надійні. Потребують уваги також і диски, особливо литі (у народі ще їх називають «титанові» диски, «титани»). У порівнянні зі своїми сталевими аналогами, литі диски володіють набагато більшою міцністю, що робить їх особливо привабливими для автомобілістів. Але питання про те, чи можна такі диски ремонтувати, залишається відкритим. А ремонт їм може знадобитися в будь-який момент, оскільки диски можуть втратити форму або отримати інші пошкодження від попадання колеса в яму на швидкості, від удару або зіткнення. Як же бути – чи можливо відремонтувати пошкоджений литий диск чи вони, незважаючи на міцність, легкість і всі інші «плюси», є недовговічними?

Як правило, у більшості випадків, литі диски вже не підлягають ремонту. Але іноді зустрічаються випадки, коли диск можна відновити. Цілком може бути, що, це як раз і ваш випадок, і в сервісі вам не тільки проведуть шиномонтаж, але і відремонтують пошкоджений диск. А про методи ремонту литих дисків, читайте нижче.

Аргонове зварювання дисків

Таку послугу нерідко пропонують у сервісних центрах. Вона не може усунути серйозних пошкоджень, але справляється з відновленням невеликими пошкодженнями фрагментів, з усуненням відколів, подряпин, тріщин, тощо.

Досвідчені водії, проте, чудово знають, що литий диск ні в якому разі не можна нагрівати, навіть частково. Це пов’язано з технологією виробництва дисків такого типу. Так, поверхневі ушкодження аргонове зварювання прибере, але чи буде диск придатний до застосування і безпечний надалі – ніхто не знає, так що ризикувати тут не варто. Порушення внутрішньої структури диска може призвести до того, що він підведе на дорозі у найнесподіваніший момент. Диск здатний навіть зруйнуватися.

Рихтування литих дисків

Прокатку, або рихтування радять, якщо при бортуванні авто стає помітна деформація диска, яка може позначитися на якості їзди.

Якщо рихтування проводиться досвідченим майстром без нагрівання диска, то воно цілком можливе. Такий спосіб ремонту використовується, якщо деформація диска незначна і не становить серйозної проблеми. Серйозніші зміни неможливо прибрати без нагрівання, а це, як ви пам’ятаєте, заборонено категорично.

Фарбування дисків

Порошкове фарбування литих дисків також пропонується багатьма автосервісами. Чи вартує ця послуга того, щоб звертатися за нею до майстрів? До якості фарбування дисків пред’являються підвищені вимоги, так що здійснювати її повинен відмінний фахівець, який має досвід саме в фарбуванні дисків, а не кузовів автомобілів.

Після здійснення фарбування варто перевірити, чи є статичний дисбаланс – він може з’явитися після нерівномірного фарбування частин диска. Як бачимо, навіть пофарбувати диск можна так, що потім це відіб’ється на його якості.

Отже, головне, що потрібно запам’ятати власникові литих дисків – уникати всілякого нагрівання дисків в процесі ремонту, а також звертатися тільки до професіоналів, які вже працювали саме з таким типом дисків і мають уявлення про їх особливості.

Залишити відповідь