Який автомобіль купити – новий чи вживаний?

Який автомобіль купити – новий чи вживаний?

Часто саме вартість автомобіля виявляється визначальним фактором при покупці. Відповідно, після того як майбутній автовласник визначив для себе суму, яку він готовий витратити на автомобіль, починається наступний етап. Переходимо безпосередньо до вибору автомобіля для покупки. Причому почати потрібно в першу чергу з того, щоб вирішити для себе, який автомобіль Вам найкращим чином підходить – новий або старий?

У цій статті розберемо переваги і недоліки кожного з цих варіантів.

Питання про те, новий або старий автомобіль купити, не буде стояти тільки в тому випадку, якщо бюджет на майбутній автомобіль суворо обмежений. В даний час найдешевший новий автомобіль коштує в районі 6000 $, і якщо бюджет не перевищує цю суму, то вибір у кожному разі доведеться однозначно зробити на користь старого автомобіля.

В інших випадках вибір, в принципі, залишається. Як Ви розумієте, надалі ми пропонуємо розглядати купівлю нового і вживаного автомобілів за одну і ту ж ціну.

Безумовно, якщо у Вас вибір полягає в тому, щоб купити новий або старий автомобіль однієї і тієї ж моделі, а ціна відрізняється незначно або і зовсім не має для Вас значення, то вибір краще зробити на користь нового автомобіля.

Переваги покупки вживаного автомобіля

  • Найчастіше автомобіль з пробігом має на борту значно більше опцій, ніж новий автомобіль з тієї ж цінової категорії. Якщо старий автомобіль до того ж знаходиться в хорошому стані, управління ним буде більш комфортним, а їзда більш безпечною.
  • Вживаний автомобіль часто виходить купити у знайомих, і це досить хороший варіант. Знайомі розкажуть Вам про слабкі місця автомобіля, дадуть поради по його обслуговуванню.
  • Саме планове обслуговування вживаного автомобіля також може виявитися дешевше, тому власник такої машини не прив’язаний до конкретного дилерському центру. А, як відомо, вартість однієї і тієї ж операції у дилера і в звичайному сервісі може відрізнятися у декілька разів.
  • Багато витрат на автомобіль до Вас вже зробив попередній власник. Тобто зазвичай покупець отримує вживаний автомобіль з встановленими сигналізацією, килимками, чохлами, бризговиками, можливо музикою, тонуванням, литими дисками, зимовою гумою, шумоізоляцією. Безумовно, весь цей набір є непоганим додатком до автомобіля. Причому доплачувати за нього не потрібно.

Хочемо зазначити, що склад набору в першу чергу залежить від жадібності попереднього власника, а комплектація деяких автомобілів може бути навіть біднішими, ніж базова комплектація тієї ж моделі з заводу. Різні бувають люди.

Недоліки купівлі вживаного автомобіля

  • При купівлі вживаного автомобіля майбутній його власник обмежений у виборі. Причому обмеження пов’язане не з тим, що автомобіль не вкладається в обрану суму, хоча й таке можливо, а з тим, що потрібний автомобіль може просто не продаватися у Вашому місті.
  • Навіть якщо Вам і вдасться знайти автомобіль потрібної марки і моделі, то ось відповідності опцій Вашим бажанням домогтися вже навряд чи вийде, тому в одній машині не буде АБС, в іншій електросклопідйомників, третя виявиться битою, у четвертій буде величезний пробіг, п’ята буде скрипіти і так далі. Про невідповідність бажаного кольору і говорити не варто.

Загалом, якщо Ваші бажання сформувалися в конкретний список вимог до автомобіля, то пошук такої машини може зайняти досить тривалий час. Однак для більшості покупців користованих автомобілів опції все ж є приємним доповненням до покупки, а на вибір автомобіля вплив роблять тільки його марка і модель.

  • При купівлі вживаного автомобіля необхідно розуміти в машинах хоч щось. Звичайно ж ця вимога не обов’язково, проте пропонований старий автомобіль може не відповідати характеристикам, заявленим продавцем. Звичайно ж і в автосалонах зустрічається обман, але все ж там він не так поширений.

Наприклад у вживаного автомобіля може не працювати обігрів заднього скла, а покупець цього або взагалі не помітить, або помітить і отримає підготовлену відповідь продавця про те, що так і повинно бути, і що обігрів просто довго нагрівається, тощо.

  • Крадені автомобілі з більшою ймовірністю потрапляють на автомобільні ринки і в газети оголошень, ніж назад в автосалони. Те ж саме стосується кредитних, битих, зварених з двох частин та інших автомобілів, не зовсім відповідних заявленій якості.
  • На старий автомобіль не надається гарантія. Для когось це фактор не має значення, а для когось буде визначальним.
  • Вживаний автомобіль в залежності від його віку та умов експлуатації може вимагати частого і тривалого ремонту.

Переваги покупки нового автомобіля

  • При розробці нових автомобілів використовуються нові технології і системи, яких на вживаних автомобілях бути не може за визначенням.

Наприклад, система ESP була розроблена відносно недавно і на старому автомобілі її знайти поки ще досить складно.

  • При купівлі нового автомобіля Ви і тільки Ви визначаєте перелік його опцій. На новий автомобіль за Вашим бажанням з заводу можуть бути встановлені додаткові системи комфорту і безпеки. Також Ви можете вибрати колір автомобіля, обробку салону, тощо.

Ви можете замовити тільки потрібні Вам опції, в той час як у випадку покупки вживаного автомобіля Вам доведеться заплатити і за тонування, і за фаркоп, і за музику, які, можливо, Вам зовсім і не потрібні, якщо вони були встановлені колишнім господарем.

  • Якщо нового автомобіля потрібної Вам комплектації немає в наявності, то Ви можете завжди замовити його у дилера і отримати його прямо із заводу через пару місяців.
  • На новому автомобілі до Вас практично ніхто не їздив, і Ви можете бути впевнені в його повністю справному стані.
  • Ну а на той випадок, якщо з залізним конем станеться якась неприємність, у нового автомобіля існує гарантія дилера і (або) гарантія заводу, яка дозволить безкоштовно усунути несправності.

Недоліки купівлі нового автомобіля

  • На відміну від старого автомобіля в новому може не виявитися багатьох потрібних речей, які відразу ж доведеться докуповувати самостійно. Не на всі нові автомобілі з заводу встановлюється сигналізація, найчастіше відсутні килимки, чохли та бризковики. Всі ці опції швидше за все будуть запропоновані покупцеві в салоні дилера, проте коштують вони там необгрунтовано дорого, а вибір, як правило, виявляється дуже обмеженим.
  • Як правило, для збереження гарантії, дилер вимагає проходження технічного обслуговування тільки у нього. Так само як і купівля опцій, вартість робіт у дилера може бути значно дорожче, ніж в звичайному сервісі. Хоча працюють і там, і там випускники одних і тих же училищ / технікумів і якість робіт може бути на одному рівні.
  • Ми би не називали таку причину недоліком, але все ж про неї слід написати. Деякі покупці вважають недоліком нового автомобіля те, що його потрібно берегти, у той час як вживаний  автомобіль не шкода дряпати і бити.

До будь-якого автомобіля треба відноситися однаково. З одного боку, він повинен бути для Вас просто предметом із пластику й металу, який взагалі-то шкодувати не потрібно. З іншого боку, до автомобіля потрібно ставитися дбайливо, і псувати його навмисно або по недбалій необережності не має ніякого сенсу.

Ми не будемо Вам нав’язувати свою думку і пропонувати купити новий чи старий автомобіль. Це питання потрібно вирішувати по-своєму в кожному конкретному випадку, беручи до уваги всі деталі. Тому на основі всіх перерахованих переваг і недоліків вибір Вам доведеться зробити самостійно.

А які на Ваш погляд є переваги і недоліки у покупки нового або вживаного автомобіля? І який вибір для себе зробили Ви?

Залишити відповідь