Як не заснути за кермом автомобіля: 5 найдієвіших методів

Як не заснути за кермом автомобіля: 5 найдієвіших методів

Можливо, що для когось тема про те, як не заснути за кермом, здасться смішною або несерйозною, але, якщо звернутися до статистичних даних, то можна зрозуміти, що 1/5 всіх дорожньо-транспортних пригод відбувається з тієї причини, що водій просто заснув за кермом через сильну перевтому.

Здавалося б, уникнути такої долі дуже легко – потрібно просто сідати за кермо тільки виспаним і повним сил, і ні в якому разі не їздити на великі відстані вночі. Але бувають ситуації, коли обставини змушують порушити ці правила. Як би водієві не хотілося, йому просто доведеться відправитися в дорогу не зовсім бадьорим. Якщо шофер потрапляє в умови крайньої необхідності їхати за кермом втомленим, то він повинен знати, як йому не заснути за кермом.

Кава і енергетики

Напевно, таке рішення для будь-якої людини є очевидним. Важливо розуміти, що якщо ви вип’єте ці напої, то тільки на невеликий час повернете себе в стан бадьорості. Застосовувати його краще в тому випадку, якщо ви виспалися вночі, а поїздка планується довга. Найчастіше кава або енергетик дає заряд бадьорості на півгодини. Цього часу має вистачити на те, щоб доїхати до найближчого готелю і там зупинитися на ночівлю. Пити літрами каву і вже тим більше енергетики дуже шкідливо для здоров’я. Кофеїн, що міститься в цих напоях, в великих дозах небезпечний.

Звуковий супровід

Ні в якому разі не вмикайте ритмічну музику за кермом, це не підбадьорить вас. Науково доведено, що будь-яка музика сприймається в стані втоми як гул, який тільки пробуджує бажання спати. Найкраще включити щось інше. Наприклад, можна послухати аудіокнигу або якийсь фільм. Може бути, у вас є аудіозапис улюбленої передачі. Такий спосіб дійсно буде ефективний.

Їжа

А й справді, людині, яка веде машину і при цьому ще й їсть, уявити сплячою ну просто неможливо. Такий метод є чи не найбільш ефективним. Потрібно розуміти, що ситної їжі ви багато не з’їсте. Тому зупиняти свій вибір краще на якійсь легкій їжі. Можна, наприклад, їсти насіння або горішки. Як варіант можна погризти морквину або капусту, ну якщо вона у вас є. Найчастіше в такій ситуації використовують соняшникове насіння, які можна лускати нескінченно довго.

1/5 всіх дорожньо-транспортних пригод відбувається з тієї причини, що водій просто заснув за кермом через сильну перевтому
1/5 всіх дорожньо-транспортних пригод відбувається з тієї причини, що водій просто заснув за кермом через сильну перевтому

Розмова

Якщо ви їздите не один, то такий спосіб стане для вас оптимальним. Поговоріть про що-небудь цікаве зі своїми пасажирами. Якщо при цьому ви будете ділитися один з одним власною думкою, активно її відстоювати, то бадьорість повернеться до вас дуже скоро. Якщо ж ваш співрозмовник виявився не таким цікавим, все одно зробіть все можливе, щоб він не заснув. Так ви будете контролювати один одного.

Якщо ви їдете один, то можна спробувати розмовляти або міркувати про щось вголос. Розумова діяльність поверне вас в стан активності.

Використання електронних сигналізаторів втоми

Наука так сильно розвинена, що різні пристрої, створені людиною, допомагають в повсякденному житті дуже часто. Є такі гаджети і для автомобілістів. Існують пристосування, які відстежують рух очей або положення голови. Система розпізнає деякі рухи як симптоми засипання і видає гучний сигнал, який напевно розбудить водія. Розроблено і різні системи контролю втоми, пристрої, що попереджають про зміну смуги. Звичайно, ці гаджети не просигналізують, якщо ви заснете, але при виїзді на зустрічну смугу, прозвучить гучний сигнал.

Хочеться додати, що способів не заснути набагато більше, але розглянуті засоби є найефективнішими та надійними, що неодноразово підтверджувалось на практиці.

Залишити відповідь