Поради водіям при поломці авто: просто і безпечно

Поради водіям при поломці авто: просто і безпечно

Напевно, з більшістю водіїв траплялися неприємні ситуації, коли машина раптом ламалася в самий невідповідний час. Багато з них не знають, що робити в такому випадку.

Сьогодні багато хто намагається давати поради водіям. Але, слід запам’ятати, що при будь-якій поломці автомобіля, на першому місці має бути безпека самого автомобіліста та його пасажирів.

Про важливість ПДР

На жаль, сьогодні все рідше зустрічаються автомобілісти, які бездоганно знають правила дорожнього руху. А адже теоретичні навички багато в чому формують поведінку на дорозі. Через незнання правил люди часто стикаються з ситуацією, коли їм зовсім незрозуміло що робити далі. Саме тому необхідно знати ПДР, щоб знизити ризик виникнення аварійних ситуацій і забезпечити власну безпеку і збереження здоров’я своїх близьких.

Незалежно від того, де зламалася машина, головна порада водію при поломці авто одна – подбати про безпеку життів пасажирів і свою власну. Дуже важливо зберігати спокій і не впадати в паніку – це все одно не допоможе, а тільки погіршить ситуацію.

Підійшовши до проблеми холоднокровно, водій може самостійно оцінити ступінь серйозності ситуації. Більш досвідчені автомобілісти можуть і без допомоги евакуатора зрозуміти, яка частина виявилася несправною. Якщо це якась незначна поломка, то впоратися з нею можна самостійно.

Більш серйозні несправності, які потребують заміни запчастин, деталей, виправити без допомоги професіоналів неможливо. В такому випадку доведеться вдатися до допомоги евакуатора.

Що робити, якщо авто зламалося у місті?

Поради водіям при поломці авто в межах міста зводяться до виконання наступної послідовності дій:

  1. Спочатку потрібно зупинити автомобіль і негайно включити аварійний сигнал.
  2. Потім варто спробувати встановити причину поломки, наприклад спущене колесо можна замінити запаскою самостійно. В такому випадку, після усунення проблеми можна їхати далі.
  3. Якщо самостійне усунення поломки неможливо, то потрібно зателефонувати в службу технічної допомоги. У таких випадках можуть допомогти і друзі, відбуксувавши автомобіль до найближчої майстерні по ремонту автомобілів.
Деколи варто спробувати встановити причину поломки, наприклад спущене колесо можна замінити запаскою самостійно
Деколи варто спробувати встановити причину поломки, наприклад спущене колесо можна замінити запаскою самостійно

Поломка авто на трасі – як потрібно діяти?

Найскладніший варіант – коли машина ламається далеко за межею міста або на автомагістралі, яка є предметом підвищеної небезпеки. На трасах водії рухаються з високою швидкістю, навіть аварійна зупинка може призвести до аварії через неуважність інших автомобілістів або порушення дорожніх правил.

Якщо звернутися до правил дорожнього руху, то там можна знайти сукупність дій, яку водій зобов’язаний виконати при поломці своєї машини на дорозі. Отже, автомобілісту необхідно:

  1. При появі будь-яких ознак несправності машини, водій повинен продовжувати рух до найближчого з’їзду або кишені, а доїхавши до одного з них, залишити трасу. Можна орієнтуватися на відповідні дорожні знаки, що повідомляють відстань до таких місць.
  2. З’ясувати, яка несправність зумовила поломку авто.
  3. Якщо є необхідні навички та інструменти, то водій може усунути їх самостійно та продовжити рух.
  4. Якщо полагодити машину не вдалося, слід викликати евакуатор.

Якщо ж залишити трасу неможливо в відведеному для цього місці, то водій повинен:

  1. Притиснутися наскільки це можливо до правого узбіччя.
  2. Припинити рух автомобіля.
  3. Включити аварійний сигнал, габаритні вогні вимикати не можна.
  4. Вийти з машини з правого боку.
  5. У разі знаходження в транспортному засобі тварин, їх потрібно залишити там, якщо ніяка небезпека їм не загрожує. Важливо закрити всі двері, щоб вихованці не змогли вибігти на проїжджу частину.
  6. А ось дітей залишати одних не можна ні в якому разі. Якщо в машині їхало кілька дорослих, то одному краще залишитися в автомобілі.
  7. Водій повинен поставити знак аварійної зупинки не ближче 30 метрів від машини.
  8. Далі потрібно зателефонувати за номерами 102 або 101 і пояснити ситуацію, що склалася, згадавши про загрозу безпеці руху. Потрібно не забути сказати і про місце, в якому знаходиться автомобіль.
  9. Необхідно дочекатися аварійну службу.

Існує ряд несправностей, які водії можуть усунути самостійно. Це позбавить від необхідності викликати евакуатор або аварійну службу і дозволить продовжити рух після усунення поломки.

Щоб максимально убезпечити себе, варто вивчити інформацію про те, як поводиться автомобіль при виникненні тих чи інших несправностей і що необхідно зробити.
Щоб максимально убезпечити себе, варто вивчити інформацію про те, як поводиться автомобіль при виникненні тих чи інших несправностей і що необхідно зробити.

Несправності авто, про які потрібно знати

  • Двигун є найважливішою частиною автомобіля, його серцем. Дуже важливо проводити своєчасну заміну масляного фільтра та масла. Рівень охолоджуючої рідини теж не повинен опускатися занадто сильно. Якщо не приділяти мотору належної уваги, він неодмінно зламається.
  • При витоку антифризу або масла можна не викликати евакуатор, а дістатися до найближчого автосервісу самостійно і долити необхідну рідину.
  • Якщо ж з’являється стукіт або хрускіт, необхідно припинити рух. Темно-сірий або чорний дим теж є сигналом до зупинки транспортного засобу. Вона необхідна для забезпечення власної безпеки і для недопущення остаточної поломки двигуна. У цих випадках доведеться викликати евакуатор і відвозити автомобіль у СТО.
  • При несправності ходової частини необхідно визначити причину. Якщо вона пов’язана зі спущеним колесом, то потрібно його замінити. Зробити це можна самостійно, не маючи особливих навичок. А от у випадку поломки підшипника відбувається заклинювання маточини. Без евакуатора тут не обійтися.
  • Іноді причиною поломки може стати несправність коробки передач. Якщо мова йде про «механіку», то можна проїхати на одній передачі до СТО. А ось водіям на машині з автоматичною коробкою доведеться скористатися послугами евакуатора, так як їхати транспортний засіб по автомагістралі зі швидкістю менше 40 км / год не може.
  • В результаті окислення контактів або клем може виникнути несправність електропроводки. Справитися з цією проблемою можна самостійно, провівши очищення клем. А ось якщо проблема пов’язана з тим, що цілісність електропроводки порушена під деталями кузова або обшивкою, то усунути проблему самому не вийде. Для відновлення контакту знадобляться спеціальні прилади.
  • Іноді в дорозі виникають несправності ламп і запобіжників. Вийти з ситуації, що склалася можна, переставивши лампи з тих приладів, які не вплинуть на якість пересування. А ось використовувати «жучки-перемички» краще не варто, вони можуть стати причиною загоряння транспортного засобу через появу короткого замикання.

Звичайно, запобігти всім можливим поломкам неможливо. Це може статися прямо біля будинку, на автомагістралі з високою щільністю машин і великими швидкостями.

Запам’ятайте: перед тим як відправитися у подорож, у автомобілі необхідно провести ремонтні та профілактичні роботи, щоб максимально знизити можливий ризик поломки. Не варто забувати і про те, що в довгі поїздки потрібно брати з собою інструменти, які зможуть допомогти усунути невеликі поломки.

Ось і всі поради водіям при поломці авто в різних ситуація.

Залишити відповідь