Як збільшити термін служби автомобільних шин?

Як збільшити термін служби автомобільних шин?

Автомобільні шини є невід’ємним атрибутом сучасного автомобіля, вони виконують найважливіші функції, багато в чому відповідають за динаміку і керованість автомобіля. Але, як і будь-які гумові вироби, шини зношуються. Як визначити ступінь зносу автомобільних шин, як збільшити термін їх експлуатації, які фактори впливають на термін експлуатації шин? Про все це і не тільки розповість ця стаття.

На сьогоднішній день перед автомобілістом представлений широкий асортимент шин, що поділяються не тільки сезонно, але і за варіантами експлуатації, якості, ступеня витривалості. Не залежно від виду шин, як правило, їх термін придатності складає 5-6 років з моменту виробництва.

ГОСТ зимової та літньої гуми

Як будь-гумовий виріб, шина зношується. Про рівень зносу говорить поява деформацій, тріщин. В такому випадку виріб вже не виконує своїх робочих функцій, що може призвести до сумних наслідків на дорозі. Тому, щоб уникнути ДТП, фахівці рекомендують міняти покришки до закінчення терміну придатності.

Старі зимові автошини при низькій температурі втрачають свою еластичність, а невелика глибина їх протектора зменшує тягу на дорозі. У літніх автопокришок з віком також погіршуються властивості, необхідні для нормальної їзди. Не можна доводити шини до «лисого» стану.

Згідно ГОСТу (ДСТУ), покришки поділяються на кілька типів за ступенем зносостійкості:

  • S – максимальна швидкість 180 км/ч. Термін придатності 4-5 років.
  • Н – максимальна швидкість 210 км/ч. Термін придатності – 5 років.
  • ZR – швидкісний варіант, що дозволяє експлуатувати виріб на швидкостях вище 240 км/ч. Виріб можна експлуатувати протягом 6 років.

Визначити вік покришок не складно, для цього потрібно всього лише ретельно вивчити штемпель, зазначений на боковій стороні. Перші цифри говорять про тиждень виготовлення, другі дві цифри позначають рік.

Звертаємо вашу увагу — експлуатація шин з віком більше 8 років може бути небезпечною, гума втрачає свою еластичність і зменшується зчеплення з дорогою!

Які фактори впливають на термін експлуатації шин?

На термін експлуатації впливає п’ять основних факторів:

  • Ступінь завантаженості автомобіля: шини на легковому автомобілі, призначеному для щоденної їзди по місту, в якості пасажирського транспортного засобу зношуються менше, ніж на автомобілі, що перевозить важкі вантажі.
  • Розмір покришок. Тут варто враховувати кілька нюансів: занадто широка гума швидко стирається на поворотах, а низькопрофільна псується при зіткненні з камінням та нерівностями дороги.
  • Стиль водіння. Різкі гальмування, висока швидкість, лихі повороти – все це прямо позначається на терміні життя виробу.
  • Дорожні умови. Звичайно, їзда по ідеальним чи, хоча б, задовільним міським дорогам дозволяє покришці прослужити довше, ніж коли її доводиться експлуатувати в умовах провінційного бездоріжжя.
  • Пробіг також є визначальним чинником у цьому питанні.

Як перевірити ступінь зносу автомобільних шин?

Для того, щоб дізнатися про стан гуми, необхідно, в першу чергу, звернути свою увагу на малюнок протектора, який є основним елементом покришки, адже від нього залежить, як зчеплення з дорогою, так і гальмівний шлях.

Ступінь стирання малюнка не складно визначити за допомогою простої монетки, яка закладається в прорізі протектора. Якщо висота протекторного малюнка досягає 1.6 мм, то це перша ознака, що шина вже не придатна для експлуатації, необхідно терміново міняти її, в іншому випадку, рух буде небезпечним.

Літній варіант ефективний до тих пір, поки прорізи не зітруться до 2 мм.

Зимовий різновид експлуатується, поки малюнок не зітреться до 4 мм.

Є й інший метод визначення зносу – візуальний. Потрібно ретельно оглянути покришку з усіх боків, вивчити на наявність пошкоджень і подряпин. Тріщини, подряпини, порізи, перекоси, нерівномірна структура – все це говорить про необхідність термінової заміни.

Крім усього іншого, в шин є індикатор ступеня зносу, представлений невеликим виступом, перпендикулярним самій осі обертання покришки. За його положенням і визначається стан виробу. Коли індикатор раптом порівнюється з протектором, і з виступу перетворюється в продовження малюнка, то це пряма ознака повного зносу.

Це не всі методи дослідження, є й інші, не менш популярні. Багато автомобілістів віддають перевагу більш ґрунтовному підходу до цього питання. Для вимірювання зносу, вони користуються лінійкою з глибинометром або штангенциркулем.

Звичайно, така процедура вже не так проста, як перераховані вище, тим більш, що потрібно вимірювати в десяти різних точках колеса, але такий метод допоможе не помилитися і напевно дізнатися стан автомобільної взуття.

Є й інший метод визначення зносу – візуальний. Потрібно ретельно оглянути покришку з усіх боків, вивчити на наявність пошкоджень і подряпин. Тріщини, подряпини, порізи, перекоси, нерівномірна структура – все це говорить про необхідність термінової заміни.
Є й інший метод визначення зносу – візуальний. Потрібно ретельно оглянути покришку з усіх боків, вивчити на наявність пошкоджень і подряпин. Тріщини, подряпини, порізи, перекоси, нерівномірна структура – все це говорить про необхідність термінової заміни.

Як збільшити термін придатності шин?

Напевно кожен автомобіліст, хоча б раз у житті замислювався над таким, безумовно важливим питанням, як збільшити термін експлуатації покришки, адже регулярна заміна – це не тільки трата часу і сил, але і серйозні фінансові витрати.

Для того, щоб вирішити це питання, існують певні правила. Давайте розглянемо їх.

Отже, для початку варто засвоїти, що швидкий знос відбувається через неграмотну експлуатацію, не дбайливе ставлення. Що це означає? Любов до швидкості – це, звичайно, в крові у нас, ну хто не цінує швидкої їзди? Це згадували ще класики. Але такий стиль водіння просто вбиває гуму. А якщо додати до швидкості круті віражі і погані дороги, то можна не сумніватися, що через пару років від гуми не залишиться нічого.

Також на стан виробу впливає погане балансування коліс, тому так важливо регулярно перевіряти технічний стан свого автомобіля, всі регулювання, а не кидати на самоплив.

Найменша проблема запускає ланцюгову реакцію, яка, в кінцевому підсумку, призводить до колосальних неприємностей.

Крім усього іншого, на шини впливає кілька основних факторів: сила навантаження, тиск в камері, який залежить від швидкості і багато чого іншого, вага автомобіля, кут постановки колеса, догляд за гумою, температурні перепади.

Виходячи з цього можна вивести такі правила, дотримання яких допоможе в значній мірі продовжити термін служби виробу:

  • Тихіше їдеш – далі будеш. На меншій швидкості шина прослужить значно довше, ніж на швидкості за 120 км/ч.
  • Не гальмуй – снікерсуй! Часті пробуксовки і гальмування приводять до катастрофічного зносу. Щоб уникнути цього, слід намагатися рушати з місця плавно, спокійно, без ривків, властивих водіям-новачкам.
  • Будь бережливим. Одним з головних правил автомобіліста є контроль за кутом розвороту коліс. Цей фактор впливає не тільки на гуму, але і на багато робочих систем автомобіля. Так, наприклад, в мороз, ні в якому разі не можна залишати машину з вивернутими колесами, інакше це може пошкодити паливну систему, і вранці буде практично неможливо завести автомобіль. З системою запалювання теж можна в такому випадку попрощатися.
  • Стеж за регулюваннями. Буває так, що машину ні з того, ні з сього починає відводити в бік. Яка причина може впливати на це? Як правило, проблема криється в розбалансуванні розвалу сходження. Крім втрати керованості, цей недолік самим прямим чином впливає на знос гуми. Тому необхідно провести регулювання сходження.
  • Зберігання гумових виробів не допустимо в жарких приміщеннях. Навіть мороз для них не такий страшний, як спека. Як того і варто очікувати, цей матеріал тане при високих температурах.
  • Ні в якому разі не зберігайте шини у вологому приміщенні. Волога, як і спека, самим негативним чином позначається на їх стані.
  • При зберіганні шин слід стежити за їх положенням. Правильно зберігати вертикально. Горизонтально класти – дуже не бажано, але якщо все-таки така необхідність з’являється, то важливо пам’ятати, що тоді шини повинні бути одягненими на диски, інакше відбудеться деформація і зниження, а то й зовсім, ліквідація технічних властивостей.
  • Ніколи не зберігайте покришки на вулиці, під відкритим небом, так як опади викликають розшарування, а про шкоду вологи для гуми було сказано вище. На шини не повинна потрапляти ніяка вода, не тільки вода, але і масло, бензин, гальмівна рідина. Прямі сонячні промені (навіть без спеки) знижують ефективність покришок.
  • Не можна запускати свій автомобіль, залишаючи його надовго в брудному стані. Бруд, пил руйнують будь-яку поверхню, будь-то гума на шинах, або метал. Місце для паркування теж має бути чистим.
  • Найважливішою умовою є своєчасна заміна шин в залежності від сезону.
  • Коли автомобіль простоює значну частину часу в зимовий період без роботи, то його дуже бажано ставити на колодки, така нескладна процедура дозволить скоротити знос, який все одно, нехай і не в такій мірі, як при русі, але відбувається під дією ваги машини.
  • Необхідно регулярно проводити огляд стану взуття своєї машини.

Ми розглянули всі основні питання, що стосуються автогуми.

Тепер, знаючи види та особливості кожного виду шин, нюанси терміну придатності, способи визначення зношення та збільшення терміну придатності, ви зможете позбавити себе від необхідності часто міняти покришки. Керуючись всього лише декількома простими правилами, можна значною мірою заощадити, як свій час, так і гроші. І, насамкінець, залишається лише побажати удачі і попутного вітру в дорозі!

One thought on “Як збільшити термін служби автомобільних шин?

  • шини необхідно правильно сберігати. гараж не являється кращим місцем для їх зберигіння, адже підвищена вологість на низька температура зроблять своє діло…

Залишити відповідь